maanantai 19. joulukuuta 2011

Matematiikkaaaa..!

 No hellou!

Jos vaikka matikasta tällä kertaa :) Itselläni on siis tuo pitkä matikka. Vähän pistää silmään tuo numero todistuksessa, mutta minkäs teet. Pitkää matikkaa harkitseville: ei se kuitenkaan tapa. (Okei joo, oon vasta kolmannella kurssilla. Laita kommenttia lootaan, jos olet erimieltä! :)) En vietä läksyjeni kanssa iäisyyttä joka ilta (ei kyl varmaan tekis pahaakaan.. hm), vaan jos osaa, niin suurin osa läksyistä hoituisi tämän aineen osalta alle tunnissa.


Kursseja taitaa olla se kolmetoista, jos pitkän aikoo kirjoittaa eli 10 pakollista, 3 syventävää. Lyhyessä on muutama vähemmän, eli 6 pakollista ja 2 syventävää. (Syventävät pitää käydä, jos kirjoittaa.) Hyvällä laskupäällä (tää on julma pila hei..) tulis siihen tulokseen, että jos kolmosella jää lukulomalle joulun jälkeen, niin joka ikisssä jaksossa on matikkaa, jee! Vielä parempi: jos kaikissa ei ole, jossakin on kaksi! 10h/vko, kahdet läksyt, kaksi koetta... nam!
Kannustaisin ainakin katsomaan pari ekaa kurssia pitkää. Tokan kurssin jälkeen on sitten oiva paikka vaihtaa, jos siihen lopputulemaan tulee. Pitkän 2. korvaa lyhyen 1. kurssin, eli silloin ei tulisi käytyä niin "turhaan". Eka kurssi pitkässä on kertausta mitä lyhyessä ei niin olekaan, eli muutenkin voi olla hyvä idea!

Ainakin meillä tunnit ovat melko erilaisia verrattuina yläasteen tunteihin: asioissa mannään todella tiuhaa tahtia eteenpäin, noin yksi uusi asia/sovellus per tunti. Ope (moniko sanoo maikka? "Meillä" kaikki on vaan opeja...) kertoilee sitä asiaa tunnilla ja piirtelee esimerkkejä ja laskukaavoja, ja tehtävät tulevat läksyksi. Kotona on siis usein enemmän hommaa kuin tunnilla!

Matematiikka on myös ainoa aine, josta tulee merkittäviä kuluja. Graafinen laskin on pakollinen kuulemma tokasta vuodesta lähtien ja viimeistään sitten kirjoituksissa. Meitä neuvottiin osatamaan laskimemme heti, että tottuisimme niihin ja laskeminen sujuisi rutiinilla. Mä tilasin koulun kautta, ja hintaa tuolla kapineelle tuli 150 €. Vapaasti ostettuna hinnat ovat samaa luokkaa, vähän kalliimpia ja halvempia. Jos saat joltain ostettua vanhana, niin suosittelen!

Mulla on alkanut pyöriä päässäni ajatus, etten kirjoittaisi matikkaa ollenkaan. Äikkä, enkku, ruotsi, hissa, yh..?

Mutta nyt ei tarvitse miettiä kenenkään toivottavasti mitään kirmuisen suuria asioita, koska

JOULU TULEE!!
Iloista joulua kaikille:)

lauantai 17. joulukuuta 2011

Koeviikko tulee!!

Elikkäs asiaa koeviikosta:

Lukiossa aineita käydään kurssimuotoisesti, eli jokaisessa jaksossa (joita on yleensä n. 5 kpl vuodessa) on noin kuusi kurssia eli ainetta. Jakson lopuksi on seitsemän päivää koeviikkoa, jolloin tehdään kokeet jokaisesta aineesta. Jos on taito/taideaineita tai alle seitsemän kurssia, saa vapaapäivän! 1 koe/päivä, ja kokeeseen on varattu 3x45 min kouluissa, jossa on 45 min oppitunnit (muilla siis suunnilleen sama aika).

Koeviikot ovat siis tavallaan erittäin kevyitä. Helpot kokeet menee nopeasti, ja useimmissa kouluissa saa lähteä ensimmäisen tunnin jälkeen, jos on valmis. Tätä en kuitenkaan suosittele, vaan olkaa siellä hieman kyllästymiseen saakka ja tarkastakaa ja miettikää laajempia vastauksia! Itselläni tuo aika riittää yleensä loistavasti, että ei tule kiirus.

Kokeiden tehtävät ovat aika erilaisia kuin yläasteella. Lukuaineiden kokeissa on useimmiten muutama laajempi esseekysymys, joihin sitten kannattaa oikeasti panostaa. Mä suunnittelen hataran pohjan suttupaperille, eli kirjoitan mitä tiedän tukisanojen avulla ja mietin, missä järjestyksessä ne paperille laitan (vastaukset kirjoitetaan konseptille). Lisäksi esim. äikässä ja bilsassa on usein käsitteiden selittämistä erikseen, joten kokonaisuuksien lisäksi kannattaa hallita ne käsitteet. Niiden avulla voi antaa myös kokeisssa asiantuntevan kuvan itsestään, joten siihenkin hyvä.

Kielten kokeet ovat oman kokemukseni (2 enkkua, yksi ruotsi) perusteella voisin sanoa, että nämä ovat melko samantyyppisiä kuin yläasteella. Luetunymmärtämistä ja niistä monivalintakysymyksiä, sanastotehtäviä, käännöslauseita, kielioppia esim niin, että täydennä oikea muoto tekstiin. Lisäksi tokasta kurssista (riippuu opesta, voi olla jo ekassa kokeessa) eteenpäin kokeeseen kuuluu aine. Aiheet näihin liittyvät kurssissa käsiteltyihin teemoihin, eli kannattaa lukea niitä kappaleita sanojen ja kieliopin lisäksi. Keskeisempää aineissa sisällön sijaan kuitenkin on se kieli, eli koittakaa vaan riipiä jotain kasaan ja esittäkää se kauniisti, niin pitäisi riittää :) Tämäkin aine kannattaa suunnitella kuten muutkin aineet ja esseet, eli jonkinlainen suunnitelma eka, sitten vasta varsinainen kirjoitus.

Matikasta... mulla on pitkä matikka, enkä todellakaan ymmärrä miksi. Tai no, sain jostai kohtalon julmasta oikusta peruskoulun päättötodistukseen ysin ja ajattelin jotain osaavani. Keskiarvo on tippunut seiskaan, mutta sinnittelen vielä. Kokeissa on muutama helpohko tehtävä, soveltavia ja vaikeita. Tyypit riippuvat sitten käsiteltävästä aiheesta. Meilä on saanut valita esim. seitsemästä tehtävästä kuusi, jotka sitten on pitänyt tehdä (tää ei tosin paljoakaan auta, jos ekan kolmen tehtävän jälkeen on ihan pulassa, ehe ehe). Lisäksi saadaan läksypisteitä, eli jos on tehnyt 90% läksyistä, saa 6 pistettä jne. ja ne sitten korvaavat puuttuvia pisteitä kokeessa. En tiedä, onko tämä yleinen käytäntö. Joka tapauksessa niitä läksyjä kannattaa tehdä ja kysellä jos ei osaa!


Älä lue liian myöhään!
Vaikka se edellisenä iltana seuraavan päivän kokeeseen lukeminen houkuttelevalta kuulostaakin, niin ei sillä ihan pärjää. Ennen koeviikkoa ei iltaisin kovin paljoa monikaan ehdi lukea, jous kuitenkin on läksyt ja se paljon puhuttu elämäkin. Eli kannattaa aloittaa ajoissa, ainakin vilkuilla niitä kirjoja. Meillä kielistä on aina sanakokeita, että sanat tarvitsee vain kertailla. Tämä kertoo siitä, että kun näkee vaivaa koko jakson ajan (tai ainakin aina välissä) niin koeviikot helpottuvat. Jos aina tekee läksyt ja alkaa kertailun viikkoa kahta ennen koetta, niin koeviikko voi oikeastaan olla tosi rentouttavaa aikaa. (Ja itsellä kaapit järjestyy, tiskikoneet tyhjenee, huone siistiytyy ja mitä kaikkea, ettei tarvitsisi enää lukea :D). 


Kuvat
http://marvinlindsay.typepad.com/.a/6a00d83451b54369e20154321edb26970c-800wi
http://www.chinleusd.k12.az.us/chs/files/2008/08/student-sweating-aims.gif

perjantai 16. joulukuuta 2011

Äikkä

Laitoin viestiä Suomi24:een (oonko tosi nörtti :D) tästä blogista, että saisitte kysellä. No, suurin osa asiallista kommenttia, muutama kysymyskin tuli :) Ja laittakaa niitä kysymyksiä (ja muita kommentteja, jos on) mielummin kommenttiboxiin, sieltä ne löytyy paremmin ja ainakin nopeemmin!

Eli siis, mitä lukion äikkä pitää sisällään? Voin kertoa ekan kolmen kurssin (pakollisia on 6) osalta. Mulla ekan vuoden äikät kasaantuivat kaikki alkuun, eli olen käynyt kaksi ekaa ja kolmas menossa. Tähän väliin sanon, että opettaja vaikuttaa ainakin äikässä ihan kamalasti. Meillä oli kahessa ekassa tosi rento ope, joka ei antanut koskaan läksyä ja muutenkin käytettiin tunnit ihan vaan oleiluun. Kokeet olivat samat kuin mudenkin kursseilla, ja pärjättiin hyvin! Opetus: ei se määrä, vaan laatu. Tuo nykyinen ope painottaa kamalasti kaikkea esiintymistä ja vuorovaikutusta, toisten juttuja pitää kommentoida ja korjailla yms.


Ekan kurssin nimi on meillä Kieli, tekstit ja vuorovaikutus (nimi käsittääkseni vaihtelee, mutta sisältö sama). Kurssissa tulkittiin tekstien tarkoituksia, referoitiin, opeteltiin tyylejä ja tekstityyppejä, tulkittiin kuvia, tutkittiin kirjakielen ja puhekielen eroja ja tietenkin kirjoitettiin aine. Aineet ovat meillä n. 400 sanan mittäisia, samanlainen
tulee sitten kokeeseen. Tehtiin myös kirjaesittely vapaavalintaisesta kirjasta.


Tokassa kurssissa käsiteltiin melkoisen kattavasti asiatekstejä,  niiden kirjoittamista ja tyyppejä, kielen ilmaisuvoiman keinoja (metaforat  yms.) , sujuvan teksitin kirjoittamista (taas aine), ja hieman kaunokirjallisuuden tyypeistä. Novelleja käsittelimme laajasti, mutte se ei (kai) kuulunut kurssin sisältöön. Lisäksi oli haastattelutehtävä, jonka teimme jonkun tutun ammatista ja esitettiin luokalle.

Kolmoskurssin sisällöstä en ihan tarkkaan osaa sanoa, mutta ainakin kaunokirjallisuuden eri tyyppejä (siis proosaa, lyriikkaa ja draamaa). Me tosin ei  olla käyty noita vielä just yhtään läpi. Ollaan piirretty sarjakuvia, tehdään jostain s.kuvaalbumista analyysi ja piirretään vielä erikseen jostain lukemastamme kirjasta lyhyt sarjakuva (öh, miten tää liittyy mihinkään, saanen kysyä?!). Sitten käydään teatterissa tammikuun alussa ja siitä pitää tehdä huomioita ja vastata arviolta miljoonaan kysymykseen ja tulkita ja muuta jännää! NOT. (Voisin kertoa siitä esityksestä sitten kun olen sen nähnyt, kuvauksien perusteella vaikutti tosi hyvältä! Eli siis Pirkko Saision HOMO-musikaalista on kyse.)

Muita aiheita, jotka mietityttää?

Kuva
http://www.koulut.kuopio.fi/lyseo/gif/tipu_kirjallisuus.gif

torstai 8. joulukuuta 2011

Tervehdys



Moi!

Olen lukiota käyvä tyttönen, jonka omat asiat kaatuvat hieman päälle. Haluan tuulettaa päätäni kirjoittamalla, ja päätin blogin olevan siihen hyvä reitti. Tulen julkaisemaan tekstejä luultavasti harvemmin, mutta toivottavasti sitäkin enemmän asiasta!

Kuten kerroin, olen lukion ykkönen, täysin pentu siis vielä. Olen antanut itseni kuitenkin ymmärtää, että reilun kahden vuoden päästä olen täysi-ikäinen, lukion lopettanut, ajokortin saanut, lain mukaan AIKUINEN! Tämän hyväksyminen vaatii vähän aikaa... Minulla ei ole hajuakaan tulevasta opiskelupaikasta, unelmatyöstä, mistään. Nämä asiat haluaisin itselleni selvittää, mahdollisimman pian kiitos!

Lisäksi löytyy tälläinen vaatimaton toivomus: voisinkohan löytää itseni ja tutustua häneen vähän paremmin?