Lukiossa aineita käydään kurssimuotoisesti, eli jokaisessa jaksossa (joita on yleensä n. 5 kpl vuodessa) on noin kuusi kurssia eli ainetta. Jakson lopuksi on seitsemän päivää koeviikkoa, jolloin tehdään kokeet jokaisesta aineesta. Jos on taito/taideaineita tai alle seitsemän kurssia, saa vapaapäivän! 1 koe/päivä, ja kokeeseen on varattu 3x45 min kouluissa, jossa on 45 min oppitunnit (muilla siis suunnilleen sama aika).
Koeviikot ovat siis tavallaan erittäin kevyitä. Helpot kokeet menee nopeasti, ja useimmissa kouluissa saa lähteä ensimmäisen tunnin jälkeen, jos on valmis. Tätä en kuitenkaan suosittele, vaan olkaa siellä hieman kyllästymiseen saakka ja tarkastakaa ja miettikää laajempia vastauksia! Itselläni tuo aika riittää yleensä loistavasti, että ei tule kiirus.
Kokeiden tehtävät ovat aika erilaisia kuin yläasteella. Lukuaineiden kokeissa on useimmiten muutama laajempi esseekysymys, joihin sitten kannattaa oikeasti panostaa. Mä suunnittelen hataran pohjan suttupaperille, eli kirjoitan mitä tiedän tukisanojen avulla ja mietin, missä järjestyksessä ne paperille laitan (vastaukset kirjoitetaan konseptille). Lisäksi esim. äikässä ja bilsassa on usein käsitteiden selittämistä erikseen, joten kokonaisuuksien lisäksi kannattaa hallita ne käsitteet. Niiden avulla voi antaa myös kokeisssa asiantuntevan kuvan itsestään, joten siihenkin hyvä.

Matikasta... mulla on pitkä matikka, enkä todellakaan ymmärrä miksi. Tai no, sain jostai kohtalon julmasta oikusta peruskoulun päättötodistukseen ysin ja ajattelin jotain osaavani. Keskiarvo on tippunut seiskaan, mutta sinnittelen vielä. Kokeissa on muutama helpohko tehtävä, soveltavia ja vaikeita. Tyypit riippuvat sitten käsiteltävästä aiheesta. Meilä on saanut valita esim. seitsemästä tehtävästä kuusi, jotka sitten on pitänyt tehdä (tää ei tosin paljoakaan auta, jos ekan kolmen tehtävän jälkeen on ihan pulassa, ehe ehe). Lisäksi saadaan läksypisteitä, eli jos on tehnyt 90% läksyistä, saa 6 pistettä jne. ja ne sitten korvaavat puuttuvia pisteitä kokeessa. En tiedä, onko tämä yleinen käytäntö. Joka tapauksessa niitä läksyjä kannattaa tehdä ja kysellä jos ei osaa!
Älä lue liian myöhään! |
Vaikka se edellisenä iltana seuraavan päivän kokeeseen lukeminen houkuttelevalta kuulostaakin, niin ei sillä ihan pärjää. Ennen koeviikkoa ei iltaisin kovin paljoa monikaan ehdi lukea, jous kuitenkin on läksyt ja se paljon puhuttu elämäkin. Eli kannattaa aloittaa ajoissa, ainakin vilkuilla niitä kirjoja. Meillä kielistä on aina sanakokeita, että sanat tarvitsee vain kertailla. Tämä kertoo siitä, että kun näkee vaivaa koko jakson ajan (tai ainakin aina välissä) niin koeviikot helpottuvat. Jos aina tekee läksyt ja alkaa kertailun viikkoa kahta ennen koetta, niin koeviikko voi oikeastaan olla tosi rentouttavaa aikaa. (Ja itsellä kaapit järjestyy, tiskikoneet tyhjenee, huone siistiytyy ja mitä kaikkea, ettei tarvitsisi enää lukea :D).
Kuvat
http://marvinlindsay.typepad.com/.a/6a00d83451b54369e20154321edb26970c-800wi
http://www.chinleusd.k12.az.us/chs/files/2008/08/student-sweating-aims.gif
Äikässä käsitteitä, mitä ihmettä? Ei meillä vain koskaan ollut.. vain tekstitaito/-ja ja aine.
VastaaPoistaTuo 7 matikastahan on muuten hyvä numero! Se on vaativa aine, jossa numeroita ei jaella ilmaiseksi. Oli meilläkin yhden opettajan kanssa niin, että läksyistä tai pistareista sai ylimääräisiä pisteitä kokeeseen. Se oli ihan kiva. :) Mutta mikään yleinen käytäntö se ei siis ole.
Tarkoitin esimerkiksi kontekstin ja metatekstin tyyppisiä termejä, joita meillä on ollut aina kuuden pisteen edestä. Mutta joo, enemmän painoa sille tekstitaidolle ja aineelle. Ja kiitos kannustuksesta :)
VastaaPoista(hei, tietääkö kukaan, miten yksittäiseen kommenttiin voi vastata? Siis ei vaan jonon jatkoksi, vaan tiettyyn kommenttiin?)